Pages

2008. augusztus 25., hétfő

16,) Szilvás lepény


Ez a kelt tészta elkészítésének egyik verzíója. Nagyon finom !
HOZZÁVALÓK: lásd a kelt tésztánál, kb. 1 kg. szilva, kristálycukor, fahéj
ELKÉSZÍTÉS: A szilvát megmossuk, kimagozzuk, lecsepegtetjük. Kelt tésztát készítünk, de nem 1 kiló lisztből, hanem kb. fél adagot. Ha megkelt a tészta, nagy gáztepsibe kinyújtjuk (kb. fél centi vastagra). A fél szilvákat sorban a tésztára fektetjük, a tetejüket ízlés szerinti mennyiségű /nálam ez jó sok:) /fahéjjal megszórjuk, majd ugyanígy kristálycukorral is. Én nem előmelegített sütőbe rakom, hanem amikor begyújtom / kb. 170fok / be is teszem a tésztát. Így kb. én 30-40 percet sütöm.
Kockára szelve tálaljuk.
Jó étvágyat!

15,) Kelt tészta alaprecept

A kelt tészták a gyengéim, nagyon sokféle módon elkészíthetőek, és viszonylag nem is bonyolult előállítani. Az én receptem egy snassz alaprecept, mérleg sem kell hozzá,,,mindent csak érzéssel:).

HOZZÁVALÓK:
 1 kg liszt, 2 tojássárgája, csipet só, félmaroknyi porcukor , kb. fél kocka margarin (15 dkg), kb. 1/2( vagy inkább 3/4) liter tej, 1-2 evőkanál cukor, 5 dkg élesztő

ELKÉSZÍTÉS:
A tejet az 1-2 evőkanálnyi kristálycukorral meglangyosítjuk (ne forróra!) majd belemorzsoljuk az élesztőt és félre tesszük. A lisztbe beletesszük a tojássárgákat, a csipet sót, a felolvasztott margarint, a porcukrot és a felfutott élesztőt. Nem szoktam beleönteni rögtön az egész élesztős tejet, először csak a felfutott részt.
Majd összegyúrom és fokozatosan adom hozzá az élesztős langyos tejet. Ha esetleg elfogy a tej , de a tésztánk még nem elég lágy, langyosítsunk még egy kis tejet és adjuk azt is hozzá. Közepesen lágy tésztát kell kapnunk. Ha készen vagyunk, liszttel megszórjuk a tetejét, majd lefedve, meleg helyen kelesztjük.
Ha megkelt, átgyúrjuk, és jöhet a számtalan varíációk egyike (bukta, kalács, kakaóscsiga stb.)

Változtatva 2013.01.30.
Túl jóó pár kelt tészta elkészítésén , egy-két dolgot variáltam az idők folyamán.:)
Például, hogy nem csak a tojássárgáját rakom a tésztába, hanem cakkpakk az egészet, illetve a margarint lecseréltem étolajra. 1 kg liszthez, kb jóóó 1 dlnyit öntök. Sokkal lágyabb tőle a tészta, számomra legalább is . :))
A többi hozzávalók, illetve az elkészítési mód, minden maradt a régiben! 
Jó sütögetést Mindenkinek!

2008. augusztus 12., kedd

14,) Ostoros rétes/kalács



Húú , ez egy nagyon szuper-finom kelt tészta. A gyerekek is imádják. Kicsit macerás elkészíteni, de megéri. Ez egy "hivatalos" változat, én sima, snassz kelt tésztát készítek hozzá 1 kg lisztből. De így is finom, úgy is finom:):


HOZZÁVALÓK:

4 dl tej, 5dkg élesztő, 6 dkg cukor, 60 dkg liszt, 3 tojássárgája + 1 a kenéshez, csipet só, 2 evőkanál étolaj

KRÉMHEZ:

25 dkg margarin, 2 csg. vaníliás cukor, 20 dkg porcukor, 3 evőkanál kakaópor,

ELKÉSZÍTÉS:

A langyos , cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és kelni hagyjuk. A lisztet, a felfutott élesztős tejjel és a többi alapanyaggal, lágy, nyújtható tésztává gyúrjuk, majd kelsztjük. Kelesztés után 6 cipóra osztjuk és fél órát még rákelesztünk.Közben a margarint a porcukorral , a vaníliás cukorral és a kakóporral habosra keverjük. A cipókat egyenként téglalap alakúra kinyújtjuk és vékonyan megkenjük a krémmel, majd feltekerjük.

3-3 rudat összefonunk,

és kivajazott tepsibe rakjuk és pihentejük 20-30 percet. Sütés előtt megkenjük tojássárgájával,

majd közepes tűznél sütjük.

Jó étvágyat!

2008. augusztus 8., péntek

14,) Gyümölcskocka - sütés nélkül


Ez egy hipergyorsan elkészíthető és nagyon finom édesség.
Természetesen mi ezen is variáltunk, ugyanis az eredeti recept szerint a puding rétegen tejszínhabnak kellene lennie, de mi ezt lecseréltük cukrozott kakaóporra,,,nekünk így jobban ízlik.
HOZZÁVALÓK: 1 kg meggy /helyette 2 üveg meggybefőtt/, 1 l víz, 20 evőkanál cukor + 6-8 evőkanál a pudinghoz, , kevés fahéj, 20 evőkanál búzadara, 2 csg. vaníliás pudingpor, 1 l tej, 2 dl tejszín vagy készen kapható habspray
ELKÉSZÍTÉS:
A vizet a 20 evőkanál cukorral / én a befőtt miatt csak 10 kanállal tettem/ és a gyümölccsel feltesszük főni. Ízesítjük kevés fahéjjal. 5-10 perc főzés után beleöntjük a búzadarát és addig kevergetjük, amíg a dara megfő. Egy tepsit / nekem a nagy gáztepsibe fért bele/ kivizezünk és beleöntjük a masszát. A vaníliás pudingot a tejjel és a 6-8 kanál cukorral értelem szerűen elkészítjük, és még forrón a darára öntjük. Ha kihűlt, 2 dl tejszínből habot verünk és a tetejére símitjuk, vagy kész habot veszünk és fogyasztás előtt teszünk belőle a tetjére. /Na én ezt a részt kihagytam és tálalás előtt kakaóporoztam./
Hűtőben jól lehűtjük és kockákra szeleteljük.
Jó étvágyat!
Ui.: A receptért köszönet Szöcske "néninek":).

2008. augusztus 4., hétfő

13,) Sportszelet



Ezt a receptet sógornőmtől kaptam. Nekünk nagyon bejön, főleg a rumos íze miatt,,,de az sem elhanyagolható szempont, hogy pikk-pakk készen van.
HOZZÁVALÓK: 1/2 kiló darált keksz, 3 evőkanál kakaópor, 1 margarinkocka, 20 dkg kristálycukor, 2 dl tej, 1 rumaroma, csokimáz
A margarint a cukorral és a tejjel összemelegítjük, ráöntjük a kakaóporral összekevert kekszre, hozzáadjuk a rumaromát és összegyúrjuk. Egy közepes/kisebb tepsibe vagy téglalap alakú jénaiba símitjuk és csokimázzal bevonjuk.
Jó étvágyat!

2008. augusztus 1., péntek

12,) Banános-kekszes csokifalat


Ezt a süti-féleséget az egyik kedvenc műsoromban, a "Hal a tortán"-ban láttam.
Dopeman készítette, és nagyon dícsérték a vendégei.
Tök egyszerű és gyors nyalánkság. Fél, de inkább egy nap állás után az igazi.


HOZZÁVALÓK /kb.50-60 dbhoz /: 5-6 nagyobb banán, 250 gramm piskótatallér, fogvájó, csokimáz


A banánokat kb. 1 centis karikákra vágjuk. Két tallér közé teszünk egy szelet banánt, fogvájóval összebökjük, majd mély pohárban lévő csokimázba mártjuk, és egy tálcára rakjuk úgy, hogy ne érjenek össze, amig meg nem szilárdul a máz.

Ennyi:))


Jó étvágyat!