A héten összeállítottam a szokásos dobálós savanyúságom levét, hiszen már mehetnek bele a kertben (vagy a zöldségesnél :-))) termett cuccok.
HOZZÁVALÓK:
- vödör, vagy hordó, aminek zárható a teteje (az enyém 23 literes)
- 10 liter víz
- 10 gramm borkénpor
- 10 g timsó (ezt én patikában rendeltem)
- 10 g citromsav
- 15 g Natrium-benzoát
- 1,2 liter 10%-os ecet
- 1 kg kristálycukor
- 1/2 kg só
- 10 g egész feketebors
- 1 tasak babérlevél
- 1 csokor kapor
Kímértem 10 liter hideg vizet a hordóba, majd mindent lemérve beleszórtam. Fakanállal (fémmel tilos) jól összekevertem, majd mentek (vagy majd mennek) bele a megtisztított zöldségek, ami éppen terem.
Amik lehetnek:
- zöld paradicsom (ha nagy, félbevágjuk)
- karfiol, rózsáira szedve
- uborka
- gyöngyhagyma
- paprika (félbevágva)
- sárgarépa
- kis tök
- cukkini
- félig érett szilva (félbevágva, kimagozva)
stb.
Jó étvágyat!
2 megjegyzés:
Ez a lé azonnal szép tiszta lesz? Most csinálom, oszt mindenféle fehér morzsák vannak benne, amik eléggé el nem ítélhető módon egyben maradtak. Nem tom melyik alkatrész!
Hello
Azért uszkálnak benne fehér darabok mert a nátrium-benzonátot előbb forró vízbe fel kell oldani és amikor lehült akkor hozzá adni a léhez, és így nem fog benn uszkálni! :)
Megjegyzés küldése