Pages

2011. január 5., szerda

65,) Gesztenyetorta




Középső gyermekem 9. születésnapjának apropóján készült ez a torta. Az ő kifejezett óhaja volt a gesztenyetorta, legalább ennyivel könnyített a dolgomon. Már csak keresnem kellett egy jó kis receptet. A millió recept közül szerintem kifogtam a legtutibb gesztenyetorta receptjét. Nagyon picit változtattam rajta, és sikerült elkészítenem életem legfinomabb tortáját. Annyira finom rumos-gesztenyés könnyű krémje van, hogy csak na. Nem nehéz, nem tömény, nem gej. Aki tényleg valami finomra vágyik, annak szívből ajánlom ezt a tortát !

A PISKÓTA:

Próbáltam párszor, 8 tojásból, ami sütéskor gyönyörű, mint ahogy a nagykönyvben megvan írva,,,utána meg egy tátongó kráter. Ezt kiküszöbölendő, egyesével sütöttem meg a 3 lapot. Nagyon laza, kb. 1 cm vastag, puha lapokat kaptam. Természetesen mindenki csinálhatja a neki jól bevált módon.

Hozzávalók:

- 9 db tojás
- 9 púpozott evőkanál liszt
- 9 evőkanál kristálycukor
- 1 1/2 csg. sütőpor

Elkészítés:

Nem szórakoztam vele sokat. Egy tálba beleütöttem a 3 tojást, hozzá a 3 kanál cukrot. Külön tálba kimertem a lisztet, hozzákevertem fél csomag sütőport. Felvertem géppel a tojást, majd kanalanként hozzáadtam a lisztet. 26 cm átmérőjű tortaforma aljára kapcsoztam sütőpapírt, majd beleöntöttem a tésztát. Kb. 180 fokon sütöttem. 10-15 perc után tűpróbáztam, majd kivettem.
Ugyanígy jártam el a 2. és a 3. lapnál is.
A tortaforma szélét mindegyik sütés előtt elmostam, illetve új sütőpapírt kapcsoztam az aljára.
Sütés után rácson hűtöttem a tésztákat.


A KRÉM:

Hozzávalók:

- 25 dkg margarin
- 3 csomag (összesen 75 dkg) gesztenyepüré
- 4 dl tej
- 1 csg. vaníliás pudingpor
- 25 dkg kristálycukor
- 1 csg. vaníliás cukor
- 1 rumaroma (30 ml-es)
- 10 dkg tortabevonó

Elkészítés:

Kezdtem a gesztenyedíszekkel.
Az egyik csomag gesztenyepürét 12 részre osztottam, kis golyókat formáztam belőlük, majd csepp alakúra lapítottam és belemártottam az olvasztott csokiba. Felhasználásig a hűtőbe tettem.

Majd összefőztem a pudingport, a tejet és a cukrot,,,majd félretettem hűlni. A puha margarint egy tálban géppel habosra kevertem. Amikor a puding kihűlt, hozzáadtam a margarint, 1 és 3/4 csomag gesztenyepürét, a vaníliás cukrot és kb. 20 ml rumaromát. Ezt géppel habosra kevertem.

Összeállítottam a tortát a hagyományos módon.
Szimmetrikusan elhelyeztem a tetején a 12 gesztenyedíszt, majd a megmaradt és kicsit fagyasztóban megkeményített 1/4 rész gesztenyepürét sajtreszelőn a közepére reszeltem. Olvasztott csokival, egy kiskanál segítségével "összefirkáltam".


Jó étvágyat!






2 megjegyzés:

Melcsi/JázminVilmó írta...

Édesem, mindez hányezer munkaórádba került? Csak hogy egyáltalán belevágjak-e valaha is?:P

Hanna írta...

Kb.3-ba:)kiskukta "segítséggel".
De ha veszel kész tortalapot, akkor sokkal gyorsabb.:)