Pages

2013. február 1., péntek

70,) Fánk


"A kelt tészták közül a fánk a legkényesebb: kidolgozása, kelesztése és sütése nagy figyelmet kíván. Még arra is ügyelni kell, hogy a helyiség ahol dolgozunk, meleg és huzatmentes legyen. Az alapanyagokat és eszközöket már órákkal korábban ki kell készíteni, hogy felvegyék a konyha hőmérsékletét." blablabla,,,,

Lehet, hogy én vagyok túl laza (inkább :)), vagy a cikkíró ennyire merev, de szerintem semmi ördöngösség nincs a fánksütés körül. Semmivel sem nehezebb és körülményesebb, mintegy átlagos kelt kalács vagy bármi elkészítése. Én semmit nem készítek ki előre, főleg ha hirtelen felindulásból sütök fánkot- amit pedig elég sokszor meg is teszek- akkor nincs is rá idő. A szalaggal is úgy vagyok, hogy vagy sikerül vagy nem,,,az ízén nem oszt nem szoroz, csak egy mumus ami miatt a kezdő háziasszonyoknak görcsölni kell :).Amúgy dehogy kell.

ELKÉSZÍTÉSE:


Első ugye a kelt tészta elkészítése : ÍGY.  
Több tej hozzáadásával lágyabb tésztát készítünk a megszokottól. És mint a  kelt tészta recepthez  toldalékban hozzáírtam, én már margarin helyett étolajat használok, amitől még gyengébb a tészta úgy érzem. Mivel fánkról van szó, mehet bele egy kis rum ízű beütés rumaroma (egy egész), cukrászrum vagy hagyományos rum (1-2 evőkanálnyi) személyében.

Ha a tészta megkelt, liszten nyújtsuk ujjnyi vastagságúra. Fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. Kb.20 percet kelesztjük. Sütés előtt a fánkok közepét ujjainkkal vékonyítsuk el..A sütést mindig ezzel a lyukas oldallal lefordítva kezdjük, és fedő alatt,,,elvileg előtt lesz szép szalagos a fánk. 
Elvileg, gyakorlatban nem biztos :)
 Fordítás után a másik oldalt már fedő nélkül süssük.
Figyeljünk rá, hogy bő olajunk legyen, és az olaj ne legyen túl forró, mert akkor hirtelen megbarnulnak a fánkjaink. Sütés közben figyeljük folyamatosan, h szép világosbarnák maradjanak.
 A fánkokat papírtörlővel fedett tálcára szedjük, majd porcukorral, baracklekvárral, vagy mint lenti kép esetében csokiöntettel leöntve- és kislányom által agyondíszítve- tálaljuk. :)

Jó étvágyat!


1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Мy devеlοper is trying tο pеrsuaԁe me
to movе to .net from PHP. I have alωays disliκeԁ the idea bесаuse of thе expеnѕeѕ.
But he's tryiong none the less. I've been using WordPrеss on а variety οf ωеbsites for
about a year and am concегned about switchіng to anothег ρlatfoгm.
I have heaгԁ fаntastiс things about blogengіne.
net. Iѕ there а ωay I can impоrt all mу wordpгеss сontent іnto it?
Αny help woulԁ be greatlу apрreсiated!


Feel free to surf tο my homeрage :: colonic irrigation birmingham