Pages

2009. október 10., szombat

58,) Szilvalekvár - sütőben



Néha fáziskésésben vagyok, de rendesen.
Így volt ez a szilvalekvár főzésemmel is.
Október 5-én, főzős blogok nézegetése közben világosodtam meg, hogy én szilvalekvárt akarok főzni,,,,pontosabban kipróbálni ezt a divatos sütős verziót.
Van -e egyáltalán ilyenkor még szilva?
A google-ba keresgettem szilva érés időpontokat,,, volt augusztus, szeptember,,,de októbert sehol nem találtam.
Pedig én szilvalekvárt akarok csinálni:-)!!!
Felkerekedtem, és kis városkánk egyetlen épkézláb zöldségesét felkerestem,,,,és mintha Isten is azt akarta volna, hogy legyen szilvalekvárunk:-)),,,ott figyelt a polcon kereken 5 kg érett szilva. Hurrá,,,
És akkor íme :

HOZZÁVALÓK:

- 5 kg érett szilva ( ebből nekem a magok és a roggyantak eldobálása után kb. 4 kilónyi maradt)
- 4 evőkanál ecet
- 70-80 dkg kristálycukor (ez természetesen nem kötelező)
- peremes (mert levet enged) gáztepsi
- 3 db 580ml -es befőttesüveg kupakkal

ELKÉSZÍTÉS:

A szilvát 3szor megmostam, kimagoztam.
A fél szilvákat hosszában félbe vágtam és 8 pici kockára vágtam (lehet húsdarálon darálni is,,,nekem a darabos jön be).
Elővettem a kb. 3 cm peremű nagy gáztepsimet, aminek az aljára elkentem 2 evőkanálnyi ecetet, majd rádobáltam az összevagdosott szilvákat.
A tetejére öntöttem még 2 evőkanálnyi ecetet , majd összekevertem.
Ezután a tetejére szórtam a cukrot, amit szintén jól belekevertem.
Bekapcsoltam a sütőt kb. 160C-ra, és ezen is hagytam befejezésig. 40-45 percenként kevertem rajta egyet.
Az össz. sütési idő 4 óra volt.
(Míg sült, előkészítettem az üvegeket. Jól elmostam és elöblögettem,,,majd mindegyikbe egy kevés vizet téve , azt mikróban felforraltam. Ezután kiöntöttem belölük a vizet és tiszta konyharuhára borítottam. A kupakokat pedig lobogó vizben pár perc alatt kifőztem.)

A vége felé kistányérra vettem ki egy keveset, és hagytam kihűlni,,,így láttam, hogy elég sűrű-e.


Miután lezártam rögtön, forrón az üvegekbe mertem, szinte a pereméig, majd tetőt tettem rá és pár percre fejreállítottam.
Közben előkészítettem a kosaramat és a plédet, amibe jól becsavartam az üvegeket,,,azaz száraz dunsztot csináltam.
2-3 nap alatt szépen kihűl.
Lehet cimkézni, majd hűvős helyre tenni!

Ui.: Nem kell félteni a sütőt, egyáltalán nem fröcsög, meg ilyenek:-)

Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én is sütőben készítem a szilvalekvárt (8 éve vettem le a receptet), néhány különbséggel:

- belül zománcozott fazékban,
nem tepsiben
- a mag kiszedésén kívűl nem darabolom a gyümölcsöt úgyis szétfő
- egyáltalán nem teszek bele cukrot (ha jó érett szilváról van szó nincs is szükség további édesítésre - persze ez ízlés kérdése! )
- a lezárt üveget fejreállítom majd onnan már csak a polcra helyezem (nincs pléd stb)

A felsorolt különbségek egyszerűbbé teszik a projektet, esetleg próbáld ki.

Hanna írta...

Rendben! Köszönöm!:o)

charliefirpo írta...

sziasztok:)
Érdekelne, hogy európai tálban is lehet sütni? Köszönöm! Ilona:)

charliefirpo írta...

sziasztok:)
Érdekelne, hogy európai tálban is lehet sütni? Köszönöm! Ilona:)