Pages

2008. augusztus 25., hétfő

15,) Kelt tészta alaprecept

A kelt tészták a gyengéim, nagyon sokféle módon elkészíthetőek, és viszonylag nem is bonyolult előállítani. Az én receptem egy snassz alaprecept, mérleg sem kell hozzá,,,mindent csak érzéssel:).

HOZZÁVALÓK:
 1 kg liszt, 2 tojássárgája, csipet só, félmaroknyi porcukor , kb. fél kocka margarin (15 dkg), kb. 1/2( vagy inkább 3/4) liter tej, 1-2 evőkanál cukor, 5 dkg élesztő

ELKÉSZÍTÉS:
A tejet az 1-2 evőkanálnyi kristálycukorral meglangyosítjuk (ne forróra!) majd belemorzsoljuk az élesztőt és félre tesszük. A lisztbe beletesszük a tojássárgákat, a csipet sót, a felolvasztott margarint, a porcukrot és a felfutott élesztőt. Nem szoktam beleönteni rögtön az egész élesztős tejet, először csak a felfutott részt.
Majd összegyúrom és fokozatosan adom hozzá az élesztős langyos tejet. Ha esetleg elfogy a tej , de a tésztánk még nem elég lágy, langyosítsunk még egy kis tejet és adjuk azt is hozzá. Közepesen lágy tésztát kell kapnunk. Ha készen vagyunk, liszttel megszórjuk a tetejét, majd lefedve, meleg helyen kelesztjük.
Ha megkelt, átgyúrjuk, és jöhet a számtalan varíációk egyike (bukta, kalács, kakaóscsiga stb.)

Változtatva 2013.01.30.
Túl jóó pár kelt tészta elkészítésén , egy-két dolgot variáltam az idők folyamán.:)
Például, hogy nem csak a tojássárgáját rakom a tésztába, hanem cakkpakk az egészet, illetve a margarint lecseréltem étolajra. 1 kg liszthez, kb jóóó 1 dlnyit öntök. Sokkal lágyabb tőle a tészta, számomra legalább is . :))
A többi hozzávalók, illetve az elkészítési mód, minden maradt a régiben! 
Jó sütögetést Mindenkinek!

3 megjegyzés:

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Névtelen írta...

Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!

Hanna írta...

Thx:)