Pages

2009. augusztus 6., csütörtök

48,) Kuglóf



Régóta böngésztem a netet valami jó kuglófrecept után. Múlt héten találtam is egyet, és tegnap lesz- amilyen- lesz alapon megsütöttem.
És háááát,,,,isteni!!!
Olyan klassz laza és finom a tésztája, mint ha csak valami szuper pékségben készítették volna:-). Az egyetlen hátránya, hogy amennyi ideig tartott míg elkészül (kb. 2,5 óra), annyi idő alatt el is fogyott. Szemben mondjuk a nagy gáztepsinyi almás pitével, ami kitart 2, jobbik esetben akár 3 napig is:-).


HOZZÁVALÓK:

- 500 g liszt
- 22 g élesztő
- 1 tojássárgája
- 2 csg vaníliás cukor
- 80 g porcukor
- 60 g olvasztott margarin
- 280 ml langyos tej
- 20 g mazsola
- 10 g kakaópor
- csipet só

ELKÉSZÍTÉS:

A kuglófformát olvasztott margarinnal ecset segítségével kikentem, majd körbe liszteztem.
Az élesztőt, a porcukrot, a tojássárgát, az olvasztott margarint és a langyos tejet egy tálba tettem, majd alaposan összekevertem.
5-10 percet vártam, hogy az élesztő felfusson.
Egy másik tálba kimértem a lisztet, a vanilíás cukrot és a csipet sót.
Miután az élesztő felfutott, ráöntöttem a lisztre és jól összedagasztottam, majd félbe vágtam.
Az egyik tésztát ilyenkor kell összegyúrni a mazsolával (én ezt a finnyás skacok miatt elhagytam:-)), a másik tésztát pedig a kakaóporral dolgoztam össze.
Mindegyiket letakartam, és a duplájára kelesztettem( kb. 1 óra).
Ezután a tésztákat rudakká sodortam



és összecsavartam,



majd beletettem a kuglófformába,



ahol szintén még kelesztettem kb . 20-30 percet.
180 C -ra előmelegített sütőbe tettem és 30-35 perc alatt megsütöttem (tűpróba!).
Amikor kihűlt porcukorral meghintve tálaltam,,,


Jó étvágyat!



1 megjegyzés:

Judith írta...

Szia Hanna!
Ez nagyon tetszik, kelt kuglofot ugysem keszitettem meg, hamarosan ki fogom probalni! Koszi a receptet!
Tovabbi szep napot!