Nagyon szeretjük !
Mind a babgulyást, mind pedig a bográcsozást,,,igazi nyári feelingje van:))).
Bennt is szoktam készíteni, de a bográcsoshoz még a nyomába sem ér,,,hiányzik belőle a füst és a hamu íze:))
Úgyhogy ha tehetem , és az idő is megengedi akkor inkább kinnt főzőm.
HOZZÁVALÓK: 1/2 kiló száraz bab, 1-1 1/2 kiló kockára vágott comb (de aztán mehet bele ízlés szerint a szalonnától kezdve, csülökig minden), 5-6 szál sárgarépa, 2-3 szál petrezselyem gyökér,
1 nagy csokor petrezselyem zöld, 2 dl étolaj, 3-4 fej vöröshagyma, fűszerek / őrőlt bors, Édes Anna, Erős Pista:)), fokhagyma, pirospaprika, babérlevél, majoranna, ételízesítő vagy só/
ELKÉSZÍTÉS:
A bográcsba öntjük az étolajat (vagy ízlés szerint a zsírt), majd beletesszük a felkockázott vöröshagymát, a karikára vágott sárgarépát és petrezselyem gyökeret és a kockára vágott húst. Én nem szoktam vele szórakozni, egybe mehet bele az összes. Ezeket együtt sütögetem, ha a hús elfőtte a levét, öntök rá vizet és újra lesütöm, majd ezt mégegyszer megismétlem. Most teszek rá pirospaprikát, kb. 2-3 csapott evőkanálnyit. Ezután ráöntöm a beáztatott babot vízzel együtt./ Én soha nem szoktam előtte éjszaka áztatgatni, mert rájöttem, hogy akkor sem puhul meg előbb!/
És jöhetnek a fűszerek , nem sajnálva a mennyiséget: bors, 2-3 babérlevél, 3-4 összezúzott fokhagyma, az Anna + a Pista (na ő vele óvatosabban, mert másnapra eléggé csípős tud lenni), 1-2 evőkanálnyi majoranna, ételízesítő vagy só (vigyázni inkább sótlan legyen, mert másnapra a sósság is felerősődik). Közben a vizet folyamatosan pótoljuk, és a végén is legyen rajta kicsit bővebben, mert másnapra nagyon be tud sűrűsődni. A vége felé pedig jó nagy csokor összevágott petrezselyem zöldet dobok rá.
Addig főzzük - természetesen -amíg meg nem puhulnak a cuccok, közben kóstoljuk és ízesítjük.
Jó étvágyat!
3 megjegyzés:
A babgulyást imádja Bogaram ;) Mit nekünk reform konyha :-P
Puszi
nagyon finom ajánlom másoknak is
Ja, Zsuzsi voltam:))))
Megjegyzés küldése