A meggyszezon beköszönte óta izgatott, hogy milyen lehet az ún. meggyes kalács, amikor is a sima kelt , és kinyújtott tésztára szórok itt-ott meggyet, feltekerem, mint pl. a kakaóskalácsot és már kész is. A gondolatot tett követte, és a héten megalkottam ezt a nagyon finom kalácsot.
HOZZÁVALÓK:
- ugyanaz mint a kelt tésztánál (fél adag szerintem elég, azaz 1/2 kg lisztből)
- kb. fél kilónyi meggy, vagy 2 üveg meggybefőtt
- kevés zsemlemorzsa vagy búzadara
- friss meggyhez pár evőkanál kristálycukor
- 1 tojás a kenéshez
ELKÉSZÍTÉS:
A leírt módon kelt tésztát készítünk. Ha megkelt, félbe vágjuk. Mindegyik felet a tepsink hosszával megeggyező szélességre nyújtjuk, megszórjuk kevés zsemlemorzsával vagy búzadarával, egyenletesen elszórjuk rajta a kimagozott meggyett (ne sűrűn), meghintjük cukorral és feltekerjük. Ugyanigy járunk el a másik felével is.
Fevert tojással megkenjük a tetejüket, majd közepes sütőben szépen megsütjük (tűpróba!).
Jó étvágyat!
2 megjegyzés:
Nyálam csurrant :P
Puszi
Kipróbáltam a recepted, 1 kg liszttel. Kicsit vékonyabbra nyújtottam és így a 2 rúd meggyes kész, 1 rúd kakaós és 1 rúd diós már a tepsiben kel és a sütőben sül egy tepsi túrós.
Köszi a receptet, amit bátran ajánlok mindenkinek!
Megjegyzés küldése